# 10 DINGEN DIE JE ÉCHT MOET WETEN
WAKE UP SMART (FUTURE) MAMA! LET'S MAKE YOUR BABY STRONG.
Als je echt 100% zeker wilt zijn of je inderdaad alles al weet én doet, voor én tijdens je zwangerschap, om het kindje in je buik zo sterk en gezond mogelijk te maken. En als je zeker wilt weten of jij en jouw kind nu én later geen onnodige risico’s lopen, check dan hieronder onze 10 checkpoints! Of neem nu meteen contact met ons op voor een WOKE WOMEN® consult.Veel informatie die je écht moet weten voordat je zwanger wordt of dit al bent is niet altijd bij ons vrouwen terecht gekomen. Dit heeft er mede voor gezorgd dat teveel (toekomstige) mama's,
ondanks hun goede bedoelingen, niet goed op hun zwangerschap waren voorbereid. En dat er in Nederland te veel kindjes sterven vóór, tijdens en na de bevalling. Precies daarom zijn we opgericht. Wij zorgen ervoor dat je als vrouw altijd toegang hebt tot de allernieuwste kennis over het vrouwelijke lichaam, je vruchtbaarheid en zwangerschap. Natuurlijk hebben mensen in je omgeving er ook veel verstand van. Maar niemand kan alles weten en er is alweer zoveel nieuws bekend. Together we're much stronger smart (future) mama!
ZWANGERWIJZER VRAGENLIJST
Wil je precies weten welke risico’s op jou van toepassing zijn? Vul dan de vragenlijst van ZwangerWijzer in. Binnen 15 minuten heb je een handig overzicht. Het veranderen van je leefstijl is niet altijd makkelijk, maar gelukkig zijn er allerlei tools om je daarbij te helpen. Bijvoorbeeld de SlimmerZwanger app, die je via je smartphone coacht om een gezonde leefstijl vol te houden. Of maak een afspraak voor een WOKE WOMEN® consult en praat met onze professionals over mogelijke risico's en eventuele oplossingen!
1. FOL
SLIK IEDERE DAG FOLIUMZUUR.
GEEF JE KINDJE EEN STERK BREIN.
Geef je kind een sterk brein; slik iedere dag 1 tablet foliumzuur, ten minste 4 weken voordat je zwanger wilt worden. Dus een maand voordat je met voorbehoedsmiddelen stopt. En houd dat vol tot je 10 weken zwanger bent. Want foliumzuur is een belangrijke vitamine voor een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel van je baby, maar ons lichaam maakt er zelf meestal te weinig van aan. Je kunt foliumzuur kopen bij een drogist of apotheek. Vraag naar tabletten van 0,4 of 0,5 milligram (mg) foliumzuur. Daarvoor heb je geen recept nodig van een dokter.
ALS JE GEEN FOLIUMZUUR SLIKT.
Als je geen foliumzuur slikt, heeft je baby meer kans op een ernstige handicap, zoals een open ruggetje. Het duurt zo’n vier weken voordat je lichaam genoeg foliumzuur heeft opgebouwd. Daarom kun je het best beginnen vóórdat je probeert zwanger te worden!
ANDERE VITAMINES.
Sowieso is het goed om extra vitaminen te slikken als je zwanger wilt worden of al zwanger bent. Extra vitamine D is zeker nodig als je weinig in de zon komt of een donkere huidskleur hebt, want dan maak je minder vitamine D aan. Gebruik altijd vitaminepillen speciaal voor zwangere vrouwen met genoeg foliumzuur en vitamine D en minder vitamine A dan normaal. Deze zijn te koop bij de apotheek en de drogist.
IN SOMMIGE GEVALLEN.
Als je eerder een kindje gekregen hebt met een open ruggetje of open schedel, of als je epilepsie hebt, dan kan een hogere dosis foliumzuur nodig zijn. Slik je extra vitamine B12 op recept? Dan is het vaak niet verstandig om extra foliumzuur te slikken. Wil je hier meer over weten? Maak dan gerust een afspraak voor een WOKE WOMEN® consult bij jou in de buurt.
2. ROK
DOOR ROKEN STERVEN JAARLIJKS TEVEEL BABIES.
DOOR TE STOPPEN MET ROKEN LOOPT JE KINDJE MINDER GEVAAR.
Helaas sterven er jaarlijks nog teveel baby’s aan de gevolgen van roken. So wake up smart mamas! Als je rookt voordat je zwanger wordt of dit al bent komen er schadelijke stoffen bij je kindje. Ook als je zelf niet rookt, maar alleen al de rook van anderen inademt. Dit kan er voor zorgen dat je kindje te weinig groeit, te vroeg geboren wordt of tijdens de geboorte overlijdt. Stoppen met roken verkleint de kans op schisis, klompvoetjes en andere aangeboren afwijkingen. Door niet te roken vóór en tijdens de zwangerschap zorg je er ook voor dat je kindje op latere leeftijd minder kans heeft op overgewicht of gedragsproblemen.
VOOR JE KIND HEB JE ALLES OVER.
Als je het beste voor je kindje wilt, stop je als toekomstige moeder dus tijdig met roken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet iedereen. So be strong smart mama! Stoppen met roken blijkt makkelijker voor mensen wanneer ze de hulp inroepen van professionals.
ACHTER EEN SMART MAMA STAAT EEN SMART DADDY.
Het is belangrijk dat (ook) je partner stopt met roken. Het helpt niet genoeg als hij of zij buiten rookt. De giftige stoffen blijven namelijk lang hangen in haren, kleding, huid en meubels. Deze adem jij in en komen zo alsnog bij je kind. Door te stoppen voorkomt je partner dat jij en je kind meeroken, én wordt het eventueel voor jou ook makkelijker om het stoppen vol te houden. Samen kun je de mensen in je omgeving erop attent maken dat ze je kindje geen onnodige risico's moeten laten lopen. Een gevoelig onderwerp natuurlijk, maar uiteindelijk wil niemand jullie kindje onnodig in gevaar brengen.
EXTRA HULPTROEPEN.
Stoppen met roken is niet voor iedereen even gemakkelijk. Sommigen raken nooit meer een sigaret aan en anderen moeten zich in allerlei bochten wringen om niet aan de verleiding toe te geven om er toch nog eentje op te steken. Maar een ding is een feit. Stoppen blijkt makkelijker voor mensen wanneer ze de hulp inroepen van professionals. Je kunt hulp krijgen van een telefonische coach. De coaches van Rookvrije Ouders zijn er speciaal voor stellen met een kinderwens, zwangere vrouwen, partners, en ouders. Deze coaching is meestal gratis. Kijk voor meer info of aanmelden op www.rookvrijeouders.nl. Wil je overleggen welke manier van helpen het beste bij jou en je partner past, dan kun je bellen met de gratis Stoplijn (0800-1995).
3. FAM
FAMILIEGENEN ZIJN BELANGRIJK.
ERFELIJKE AANDOENINGEN KOMEN IN VEEL FAMILIES VOOR.
Familiegenen kunnen een belangrijke rol spelen bij de zwangerschap van vrouwen, want in veel families komen erfelijke aandoeningen voor. Soms zelfs zonder het te weten. Een erfelijke ziekte in de familie kun je doorgeven aan je kind. Mocht er een ziekte in jouw familie of in die van je partner voorkomen, of twijfel je daarover, dan is het belangrijk om hierover te praten met deskundigen nog vóórdat je zwanger wordt. Vraag gerust een WOKE WOMEN® consult aan; zij kunnen je zo nodig doorverwijzen. Want vaak kun je al vóór de zwangerschap onderzoek(en) laten doen. Bijvoorbeeld een dragerschapstest. Jij en je partner hebben dan nog tijd om keuzes te maken en/of relevante voorzorgsmaatregelen treffen.
WANNEER JE MEER KANS MAAKT OP EEN AANGEBOREN ZIEKTE.
Van elke 100 kinderen worden er gemiddeld 2 tot 3 geboren met een aangeboren ziekte. Je kindje heeft meer kans op een aangeboren ziekte als:
-
In jouw familie of in de familie van je partner (mogelijk) een erfelijke ziekte voorkomt. Ook als je vroeg overleden familieleden hebt, of als jij (of een familielid) meerdere miskramen hebt gehad of een doodgeboren kind, kan dit wijzen op een erfelijke ziekte.
-
Jouw ouders of de ouders van je partner familie van elkaar zijn, bijvoorbeeld (achter)neef en (achter)nicht.
-
Jouw ouders of voorouders of die van je partner uit een gebied komen waar een bepaalde erfelijke ziekte vaker voorkomt. Bijvoorbeeld sikkelcelziekte en thalassemie komen vaker voor bij mensen uit Afrika, landen rond de Middellandse Zee, het Midden-Oosten, Azië, Suriname, de Antillen en het Caribische gebied. CF (taaislijmziekte) komt juist weer vaker voor in West-Europa.
4. VOE
VOEDING VOOR EEN GEZOND GEWICHT.
JOUW GEWICHT BEÏNVLOEDT HET (LATERE) LEVEN VAN JE KINDJE.
Veel vrouwen weten het niet, maar een gezond gewicht is belangrijk wanneer je kindje nog in je buik zit, maar óók voor zijn of haar uiteindelijke gezondheid en levensgeluk als volwassene. Vrouwen met overgewicht, vooral als het richting obesitas gaat, krijgen vaker zwangerschapsvergiftiging of zwangerschapsdiabetes. Daarnaast hebben kinderen van vrouwen met overgewicht in hun latere leven vaak dezelfde fysieke problemen als hun moeders.
AFVALLEN IS VOOR NIEMAND MAKKELIJK, ZEKER NIET IN JE EENTJE.
Iedere moeder wil het beste voor haar kind, zeker als ze een smart mama is! Met afvallen kun je het beste beginnen vóordat je zwanger wordt. Dat is voor niemand makkelijk en al helemaal niet in je eentje. Gelukkig er zijn veel mensen die je daarbij kunnen helpen. Vraag vrijblijvend een WOKE WOMEN® consult bij ons aan, dat is een mooie eerste stap. Wij kunnen jou doorverwijzen naar diëtisten en verloskundigen die je graag ondersteunen. Ook jouw huisarts kan je bij de juiste mensen brengen. En de bonus is: je wordt sneller en sterker zwanger met een gezond gewicht!
NIET TE DIK, MAAR OOK ZEKER NIET TE DUN.
Als je zwanger wilt worden is te zwaar zijn niet goed, maar te licht ook niet. Als je te weinig en/of niet afwisselend genoeg eet dan word je minder snel zwanger. In het geval van anorexia is er zelfs meer kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het is dus belangrijk om afwisselend en gezond te eten; vóór, tijdens én na de zwangerschap. Want alleen dan krijg je alles binnen wat je lichaam nodig heeft. Dat is goed voor je zwangerschap en voor je (ongeboren) baby. Als je bijvoorbeeld vanwege de Ramadan wilt vasten overleg dit dan eerst met je verloskundige, huisarts of gynaecoloog.
WAT JE WEL EN NIET KUNT ETEN ALS JE ZWANGER BENT.
Gezond eten betekent veel groente, fruit en brood. Wissel goed af. Kies voor mager vlees en zuivelproducten. Eet twee keer per week vis, waarvan één keer vette vis (zoals zalm of sardines). Kijk uit met rauwe voeding. Je kunt er een infectie door krijgen. Probeer dit te voorkomen als je zwanger wilt worden of bent. Infecties die je voor of tijdens de zwangerschap krijgt, kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Ze kunnen een miskraam of een vroeggeboorte veroorzaken. En de baby kan er afwijkingen door krijgen. Op de website van het Voedingscentrum kun je een handige app downloaden waarin je precies kunt zien wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Hieronder hebben we alvast een paar tips voor je op een rijtje gezet:
-
Was groente en fruit goed.
-
Bak eieren, vlees en vis goed gaar.
-
Eet liever geen zachte kaas die gemaakt is van rauwe melk (Franse kazen waar ‘au lait cru’ op staat).
-
Eet geen rauw vlees (zoals filet americain en ossenworst).
-
Eet geen voorverpakte of rauwe vis.
-
Eet niet te veel lever of paté (zie ook Andere vitamines).
-
Slik extra foliumzuur.
-
Drink niet teveel koffie en cola en maximaal één energiedrankje per dag.
-
Lees wat je beter niet kunt eten.
-
Voorkom bloedarmoede door iets meer vlees, vis, kip, eieren en vleesvervangers te eten. Eet je weinig of helemaal geen dierlijke producten (kaas, eieren, melkproducten)? Dan kun je een tekort krijgen aan vitamine B12. In bijvoorbeeld tofu of soja ontbreekt deze vitamine. Aan sommige sojadranken is deze vitamine toegevoegd.
5. ALC
ALCOHOL, ZELFS NIET AF EN TOE.
ERG LEKKER VOOR JOU, MAAR HELAAS HEEL SLECHT VOOR JE KINDJE.
Alcohol geeft jou een heerlijk ontspannen gevoel, maar de stoffen die vrijkomen zijn schadelijk voor het kindje in je buik. Zelfs bij minimale hoeveelheden. Het beïnvloedt de groei van je baby op zo'n manier, dat hij of zij met een te laag geboortegewicht ter wereld kan komen en de kans op een miskraam wordt vergroot. Als je als moeder zeker wel van een glaasje of meer houdt, dan kan je kindje geboren worden met Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Dit is een ernstige en ongeneeslijke aandoening.
IEDER GLAASJE LATEN STAAN VALT NIET MEE NATUURLIJK.
Ieder glaasje laten staan is niet voor iedereen even gemakkelijk. Vooral niet als de mensen om je heen lekker aan het genieten zijn. En al helemaal niet als je liever niet wilt dat mensen weten dat je zwanger bent of graag zwanger wilt worden. Maar voor je kindje zal je als moeder juist op die moeilijke momenten even stoer moeten zijn. Als je merkt dat je het niet kunt laten, maak dan gerust een afspraak voor een vrijblijvend WOKE WOMEN® consult. Linksom of rechtsom zullen we je hiermee helpen, je staat er niet alleen voor!
ALCOHOL IS EEN ECHTE VRUCHTBAARHEIDSKILLER.
Alcohol zorgt ervoor dat je minder vruchtbaar wordt. Dat betekent dat je minder makkelijk zwanger wordt. Dit geldt voor vrouwen maar ook voor mannen! Alcoholgebruik, vooral als je dit regelmatig doet, geeft erectiestoornissen en libidoverlies. Daarom adviseert de Gezondheidsraad mannen om te stoppen met drinken vanaf het moment van kinderwens tot het moment dat zwangerschap is vastgesteld. Voor ons vrouwen geldt dat zodra je gestopt bent met voorbehoedsmiddelen je al zwanger kunt zijn. Veel vrouwen weten dan vaak niet eens dat ze al zwanger zijn. Terwijl juist in de eerste 8 weken alcohol bijzonder schadelijk kan zijn, omdat bij je kindje dan alle belangrijke organen worden aangelegd.
6. VOR
JOUW VORIGE ZWANGERSCHAP(PEN).
IEDERE ZWANGERSCHAP, HOE MOEILIJK OOK, LEERT ONS IETS.
Er zijn veel vrouwen die tijdens hun voorgaande zwangerschap(pen) nare problemen hebben gehad. Zoals bijvoorbeeld miskramen, suikerziekte, een hoge bloeddruk of een zwangerschapsvergiftiging. Of dat het kindje in hun buik niet goed groeide. Tijdens een WOKE WOMEN® consult kunnen onze huisartsen, verloskundigen en/of gynaecologen onderzoek doen naar de oorzaak hiervan en een eventuele behandeling met je bespreken (bijvoorbeeld met bloedverdunners). Dit verkleint de kans dat je dezelfde problemen krijgt bij een volgende zwangerschap. De beste tijd voor zo'n consult is vóórdat je weer zwanger probeert te worden.
VRIJWEL IEDERE VROUW IS BANG OM HAAR KINDJE TE VERLIEZEN.
Bijna alle vrouwen zijn bang voor een miskraam. Al helemaal als je dit al eens een keer hebt meegemaakt. Het is dan ook een ingrijpende gebeurtenis. Wij begrijpen dat je hier veel vragen over hebt. Tijdens een WOKE WOMEN® consult kun je met al je vragen natuurlijk altijd bij ons terecht.
7. STR
STRESS, ANGST, SPANNINGEN EN/OF DEPRESSIE.
DAT PUNT WAAROP HET JE ALLEMAAL TEVEEL IS GEWORDEN.
Stress en spanningen zijn normaal en horen bij het leven, maar ieder mens kan het punt bereiken waarop het gewoon teveel geworden is. Zelfs als iedereen, inclusief jijzelf, vindt dat je in 'blijde verwachting' hoort te zijn. Dit kan komen doordat iemand uit je familie ernstig ziek is, dat je ruzie met je geliefde hebt of dat je financiële problemen hebt. Wat de oorzaak of oorzaken ook mogen zijn, teveel stress is niet goed als je zwanger wilt worden of als je al zwanger bent.
SAMEN VINDEN WE ALTIJD OPLOSSINGEN.
Spanningen en stress gaan vaak gepaard met een te hoge bloeddruk en dit is slecht voor zowel jouw eigen gezondheid als dat van je kindje. Reden genoeg om er met mensen over te praten, zodat er samen oplossingen kunnen worden gevonden. Dat kan vanzelfsprekend met een vertrouwde vriend(in) of iemand uit je familie. Maar ook onze professionals staan voor je klaar om je te helpen. Tijdens een WOKE WOMEN® consult kunnen we je zo nodig doorverwijzen. Dus geen zorgen, samen komen we er altijd uit.
ALS JE (INEENS) GEVOELIG BENT VOOR DEPRESSIES.
Er zijn heel wat vrouwen die zich geregeld depressief voelen, ook tijdens hun zwangerschap. Net als bij stress en spanningen, is het belangrijk om er over te praten met vertrouwde mensen om je heen of tijdens een WOKE WOMEN® consult. Als je tijdens je vorige zwangerschap depressief bent geweest en/of als je antidepressiva of andere medicatie gebruikt dan is het van belang dat je vóórdat je zwanger wordt met ons in overleg gaat. Dan kunnen we met elkaar, en eventueel in afstemming met je psycholoog of psychiater, bekijken welk medicijn je kunt blijven (door)slikken.
ALS HET NIET METEEN LUKT OM ZWANGER TE WORDEN.
De meeste vrouwen, vooral als het voor hen de eerste keer gaat zijn, vinden het behoorlijk spannend om te proberen zwanger te worden. Bij de ene vrouw gaat het sneller dan bij de andere vrouw, dus maak je daar niet te druk over. Er zijn vrouwen die binnen een jaar zwanger zijn, maar bij de meeste vrouwen duurt het best een tijdje hoor. Dan zijn er ook nog vrouwen die zo'n sterke kinderwens hebben, dat ze van het vrijen bijna een verplichting maken. Probeer er zo ontspannen onder te blijven, want het moet natuurlijk wel leuk blijven toch, ook voor je partner.
8. SPO
SPORTEN. JUST DO IT!
JUST DO IT.
Zoals Nike zegt 'if you have a body you're an athlete'. Het is voor veel vrouwen moeilijk om er aan te beginnen en, als ze er eenmaal aan begonnen zijn, moeilijk om het vol te houden. Maar als een paal boven water staat dat sporten en bewegen essentieel zijn om fit en gezond te blijven. Bovendien ga je er veel lekkerder van in je vel zitten. Je huid gaat stralen, je blijft op gewicht en je voelt je sterk, onoverwinnelijk. En dit alles komt ten goede aan je seksuele leven, je vruchtbaarheid en aan je zwangerschap. So just do it smart mamas!
SPORTEN ALS JE ZWANGER BENT.
Als je zwanger bent kun je de meeste sporten gewoon blijven doen, alleen heel fanatiek en/of extreem sporten is niet verstandig. Als je precies wilt weten hoeveel en tot wanneer je je favoriete sport kunt blijven beoefenen, vraag dan gewoon vrijblijvend een WOKE WOMEN® consult aan.
ALS SPORTEN ÉCHT NIKS VOOR JE IS.
Als sporten echt niks voor je is, en je zult niet de eerste zijn, zorg dan in ieder geval dat je elke dag 30 minuten of meer beweegt. Activiteiten als wandelen, een stukje fietsen of stofzuigen tellen allemaal mee.
9. RIS
RISICO'S THUIS EN/OF OP JE WERK.
ALLEDAAGSE RISICO'S WAAR WE ONS NAUWELIJKS VAN BEWUST ZIJN.
In ons alledaagse leven, als we werken en zelfs als we gewoon thuis bezig zijn, stellen we onszelf of ons kindje vaak zonder dat we het weten bloot aan risico's die we eigenlijk eenvoudig kunnen voorkomen. Maar dan moeten we dat wel weten! Voorbeelden van dit soort kleine en grotere risico's vind je daarom hieronder. Als de risico's bij je werk horen is het natuurlijk minder makkelijk om daar wat aan te doen of om deze te vermijden. Dan is het wel goed om hierover te komen praten met je bedrijfsarts of tijdens ons vrijblijvende WOKE WOMEN® consult. Samen kunnen we dan bekijken hoe we de risico's kunnen minimaliseren en in sommige gevallen maatregelen kunnen treffen. Zo is bijvoorbeeld werken met overdruk als je zwanger bent volgens de wet verboden.
SAMEN KUNNEN WE HET OPLOSSEN.
Eigenlijk kun je het beste zo vroeg mogelijk naar je bedrijfsarts gaan. Het liefst zelfs vóórdat je zwanger wordt. Dat valt voor veel vrouwen niet mee, hun kinderwens kenbaar maken op hun werk. Veel werkgevers en leidinggevenden reageren soms niet met heel veel enthousiasme op vrouwelijke werknemers die zwanger willen worden. Maar alles wat je met de bedrijfsarts bespreekt valt onder medisch beroepsgeheim. Bovendien zijn de meeste werkgevers en leidinggevenden juist heel schappelijk en denken graag mee over eventuele aanpassingen. Of je maakt een afspraak voor een WOKE WOMEN® consult waar je met al je vragen terecht kunt.
VOORBEELDEN VAN RISICO'S
-
Werk- of thuissituaties waarbij je in contact komt met schadelijke stoffen, zoals oplosmiddelen (in verf, lak, lijm, inkt of schoonmaakmiddelen), bestrijdingsmiddelen, narcosegassen, medicijnen tegen kanker (cytostatica) of zware metalen.
-
Werk- of thuissituaties waarbij je te maken hebt met straling (zoals röntgenstraling).
-
Werk- of thuissituaties waarbij je een infectie kunt oplopen.
-
Een omgeving met lawaai of lichaamstrillingen.
-
Lichamelijk zware arbeid in werk- of thuissituaties.
-
Werk- of thuissituaties met extreme hitte of kou.
-
Werk- of thuissituaties met overdruk.
-
Werk- of thuissituaties met veel stress.
-
Werk op onregelmatige tijden, bijvoorbeeld in ploegendiensten of nachtdiensten.
WAT JE ZELF THUIS AL KUNT DOEN.
Thuis kun je jezelf wel al beschermen tegen schoonmaakmiddelen, make-up en chemische stoffen, zoals in verf of middelen tegen ongedierte. Contact met dit soort producten kun je beperken door bijvoorbeeld handschoenen te dragen en er voor te zorgen dat je geen schadelijke stoffen inademt door je woonruimte regelmatig te luchten. Dat geldt natuurlijk niet voor alle schoonmaakmiddelen, als het goed is staat op de etiketten informatie over de mate van schadelijkheid voor luchtwegen, etc.
10. MED
MEDICIJNEN EN ZIEKTES.
OOK ALS JE (CHRONISCH) ZIEK BENT WIL EN KAN JE KINDEREN KRIJGEN.
Het kan zijn dat je al een lange tijd ziek bent of een aandoening hebt. Bijvoorbeeld diabetes, hoge bloeddruk, epilepsie, reuma of HIV. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet graag kinderen zou willen of kunnen krijgen. Bepaalde ziektes en aandoeningen kunnen er voor zorgen dat je minder vruchtbaar bent en hierdoor minder makkelijk zwanger wordt. Nog voordat je zwanger bent is het daarom goed om dit te bespreken tijdens een vrijblijvend WOKE WOMEN™ consult. Samen kunnen we dan precies in kaart brengen hoe jouw ziekte of aandoening van invloed is op je vruchtbaarheid, op de gezondheid van het kindje in je buik en op je eigen gezondheid tijdens je zwangerschap. En belangrijker nog, we kunnen dan bespreken wat we er eventueel aan kunnen doen.
GESLACHTZIEKTES EN HIV/AIDS.
Geslachtziektes, oftewel seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), kunnen slecht zijn voor de zwangerschap en het kindje in je buik. Dus mocht je enigszins twijfelen, laat je dan meteen testen door je huisarts of in een soa-polikliniek. Hoe gênant je dit eventueel ook mocht vinden, soa’s zijn vaak goed te behandelen. Ook HIV kan invloed hebben op de zwangerschap en je baby. Als je HIV hebt en graag een kindje wilt, laat je dan goed begeleiden door professionals van een academisch ziekenhuis. Zij kunnen jou en je kindje helpen om de zwangerschap en de bevalling zonder extra risico's te doorlopen.
ALS JE MEDICIJNEN SLIKT.
Als je zwanger wilt worden of dit al bent dan kun je beter alleen medicijnen slikken die door je huisarts zijn voorgeschreven. Iets ogenschijnlijk onschuldigs, zoals Ibuprofen, dat je gewoon zonder recept kunt kopen, kun je beter niet slikken als je zwanger bent en ook alternatieve middelen kun je beter vermijden. Lees in ieder geval altijd de bijsluiter of vraag je huisarts of apotheker welke medicijnen je beter niet of juist wel kunt gebruiken. Ook al zijn medicijnen in de regel geen goede combinatie met zwanger worden of zijn, stop nooit op eigen houtje met je medicijnen. Medicijnen slik je tenslotte niet voor niets en soms kan een dokter een ander medicijn voorschrijven met dezelfde werking. Natuurlijk kun je ook altijd advies hierover vragen tijdens een WOKE WOMEN® consult.